2 Şubat 2015 Pazartesi

Bir Öz Geçmiş, Belkide TAŞ.............


İnsanlar , yaşamları süresince taşlar fırlatır. Kiminin Taşı baş yarar, Kiminin taşı söz gibi yerer. Kimi suda kayar, Kimide nereye gittiğini bilmeksizin öylece atılır bir kenera. Birde etek teki taşları dökme vardır ki, deyme yin gitsin. Bazen aile içi mirasların paylaşımında, bazen de söylenecek son söz olduğunda yerine konur ki, buna Lafı gediğine koymak denir. Yiyen de ,uzunca süre sindiremez. 

Benim taşıma gelince daha hafif ve düz , suda kayan cinsten . Kıt kanaat ,çorbada tuzum olsun misali fırlattığım taş idi. Bugün Benim dışımda benden habersiz. Kaya olmuş . Geriye İnsanın gücüyle yerden alıp atamayacağı, büyüklükte. 
Sene 1997 Deniz Kuvvetlerin den müstafi olmamın onuncu yılı. Biraz Kaptanlık ,Çokça ticaret yapmışım.Ama ,bana benden uzak misali ,bir gecede karar verdim .Ortağa devrettim ticaretimi. Kapı pencere imal girişimi işimi. Eşim, ‘’Eğitim işine girelim ‘’diyor. Bense ne eğitimi derken ,Kartal- Dragos da buluyoruz kendimizi. İki yan yana evi kiralıyoruz. Amacımız eğitim tesisleri yapıp, salon, eğitim ekipmanı, yiyecek hizmeti vererek kuracağımız sistem içinde, o dönem revaçta olan ve Şirketler için gerekli personel standarlizasyon, eğitimleri veren bir yapı kurmak. Sözleşmeli Eğitmenleri barındıran, yada ,istekli eğitim şirketlerine ,mekan sağlayan bir kuruluş. Doğal mimari anlayış içinde İki Buçuk ay gibi bir sürede Sevgili Kardeşim Mimar Serdar BORA Tarafından Çizilen ve uygulanan bahçe alanlı, havuzlu,3 eğitim, 1 yemek salonu olan saklı bahçe misali bir yer çıktı ortaya. Adını LYRA koyduk . ( Kuzey Yarım Kürede Görünen Bir takım Yıldız ) Oğlumuz Sarp, Kız doğsaydı koyacağımız adı. 
İşler yoğun, Bense koordinatör gibi çalışmaktayım. Zaman hızla akıyor sene 1998 Karşımızda bir barınak işgali gibi duran yapıyı her seyrettiğim zaman , ‘’yahu diyorum kendi kendime.Burda niye bir yelken kulübü yok’’günler geçerken soruşturuyorum, Kartal Dragos bölgesi Ankara Yapı koperatifi zamanında bir kulüp kurmuş . Maksadı havuz ,sosyal tesis yapmak . Belediye ruhsatı almayı amaçlamış, ama sonunda mühürlenen bir havuz ortada olmayan bir yelken kulübü. Gençliğimde hatırlayabildiğim isimleri ile Suadiye ,İdealtepe, Maltepe,Pendik yelken kulüplerinin Milli emlak dışı, bir gecede geçen Kanun Hükmü Kararnamelerin azizliği ile yapılan sahil yollarına heba edilişleri . Ellerinden alınan çekek alanlarını geri almaya çalışan bir avuç fedakar üyesi ile kala kalışları. 

Halkla ilişkilerden sorumlu Arkadaşım Suna GÜÇ ile konuşup duruyoruz .Oda denizi sevdiğini belirtip ‘’Yahu Mehmet bey hadi gel şu kulübü kuralım’’ söylemine kayıtsız kalmam imkansız. Zaten artık popomun tuzlu sudan uzak kalış süresinin dolduğu hissi ,beni fişnekliyor. Lyra güvenlik Sorumlusu arkadaşım Yusuf Sancaklı da beni destekliyor. İkide bir ‘’ Mehmet bey aşağıdaki barınağı ben tek başıma yaptım. O tahta iskele kazıklarını tek ,tek elimle çaktım’’ ‘’ Yusuf diyorum, orası birilerince işgal edilmiş’’ , oda ‘’Olsun bizde gider konuşuruz bir bölümünü bize verirler ‘’ gibi konuşmalar yapıyor. Bizde gittik Liman reisleri Muammer ve Mustafa kardeşlere, derdimizi anlattık .Onlar biraz çekimser,bizden ne kadar zarar gelir hesabı yapmayı biryana bırakıp,çokça gönüllü olmasalar da liman ağzı bir bölümüne bir beton iskele yaparak Optimis teknelerimizi koyabileceğimizi ifade ettiler. Sıra kulübün kurulması işine geldi. Öncelikle İstanbul Bölgesi faal Kelken kulüplerinin Dernek tüzüklerinin temini ve incelenerek bize uygun tüzüğün hazırlanması çalışmasına başladık. Suna arkadaşım , İstanbul Yelken Kulübü Fin Sınıfı yelkenci arkadaşı Arif ERDEM ‘i tanıdığını ,bize bu konuda destek verebileceğini söyledi. Onu da kadroya kattık. Yine Arif’in Arkadaşı Yelken Sporcusu Nuri HEPAYDIN da Tüzük çalışmalarında bize destek verdi. Onuda Kuruluş listemiz üye Yaptık. O dönem Federasyon Başkanı Abimiz Azat Baykal’ı Lyra tesislerine davet ederek yaptığımız çalışmayı ve desteğini rica ettik. Oda bizi kırmadan ‘’ Siz Evraksal hazırlıklarınızı yaparak Dernekler masasına baş vurun. Ondan sonraki yolunuz uzun ve zahmetli ,ama biz bu süreçte size engel olmaz yardım ederiz’’ vaadi bizi yüreklendirdi. Tüzüğümüz hazır, Bayrağımız MDYİK ( Marina Dragos Yelken İhtisas Kulübü) logolu Dragos D Harfi temsilen (DENİZ sancağı lacivert Sarı çizgili) ortası Lyra’nın senbolü kaktüs çiçeği yıldızı fonu ile birleşmiş olacak şekilde, Kartal İlçe Dernekler Şubesine başvurumuzu yaptık. Bu sırada, Yusuf Mendirek ağzı beton iskelemizi bizim Lyra inşaat ustalarımızın katkısı ile döktü. Bir küçük beton çekeği de yanına kondurdu. İzmir den aldığımız 4 adet Optimis tekneyi de ters kapak yapıp iskele üzerine yerleştirdik. Donanımları ve yelkenlerini Lyra da yaptığımız havuz yanı kulüp ofis depomuza yerleştirdik .Antreman şamandıra ve demirlerimizle,can yeleği ve bazı avadanlıklar içinse alımlarımızı hızlandırdık. Bir adet eğitim güvenlik bot alımı için , 25 Hp Yamaha motoru ile 3.20 Yamaha botu , Sevgili Abim Yavuz Sipahioğlun’dan sipariş üzerine monte edilmiş halde teslim aldık.

Yaptığım hesaplar ile bir kulübün ayakta kalarak üye potansiyelini oluşturması,ekipman,sporcu gideri gibi konularda bir müddet finansmanı Layra’nın yüklenmesini kararlaştırdım.Zaman içinde bu yükün oluşan üye aidat gelir ve bağışları ile karşılama hedefime daha çabuk ulaşabilme adına bazı düşünceler oluşturdum. Ticari anlamda Denizden sağlanacak gelirin Spora dönüşmesi adına ne yapacağımı düşünürken Arif, ortaya bir fikir attı . Attı da bu fikrin benim için biraz pahalı bir fikir olduğu gerçeği ,Teknenin Fiyatını duyduğumda beni biraz sukutu hayale uğratsa da, çok gerçekçi bir düşünce idi. İstanbul bölgesi içinde Yetişkin deniz severleri yelken,denizcilikle buluşturma adına yapacağımız kaptanlık eğitimi bu geliri bize sağlayabilirdi. İki Aşamalı vereceğimiz kurslarda Önce Center_Boat Yelken , daha sonra İleri seviye Yelken -Kaptanlık eğitimi başlıkları bana sevimli göründü. Ama tek eksik dört nal misali teknelerdi. Derhal arabamı sattım. Peşinat yaptığım bu para ile Lizing yaparak 1 adet Hunter 310, 1 adet Hunter 1.70 sipariş ettim. Arif Eğitim programları ,Ders saatlerini ,Suna Sağlık,Güvenlik konular gibi çalışmaları ve ders notlarını hazırlarken , ben kulübün Kurucu üyelerinin oluşturulması,Derneğin ilk olağan kongresinin yapılması adına ,çalışmaları hızlandırdım.

Kurucular : F.Mehmet TUNÇAY,E.Güliz TUNÇAY,Müfit KANUNİ,Şahit KANUNİ,Suna GÜÇ, Nuri HEPAYDIN ,Turgut ERDAĞ gibi isimlerden oluşuyordu. Kulübün adını Yelken İhtisas kulübü adı altında toplama karar,kademeli olarak Optimis Sınıfından başlayarak zaman içinde kulübü diğer sınıflara taşıma fikrini benimsememizden kaynaklandı. Matbu evrakların basılması,kartvizitler,antetli kağıt ve diğer basılı evrakın temini ile kulübe üye kaydına başladık. Lyra havuz faliyeti,ve restoran hizmetleri gibi konularda kulüp üyelerine %20 indirim vererek aktif sosyal üye edinme ve kulüp aidat bedeli ile gelir elde ederek bir fon oluşturma işini hızlandırdık. Yaptığımız çalışma meyvasını vermiş İlk olağan kongre sonucu Yönetim ve denetim kurullarımızı seçerek,Sportif faliyet esaslı Komodorluk görevini üstlenmiştim.Geçen 3 aylık süre sonunda 40 kişilik bir sosyal üyelik oluşturmayı başarmıştık.

Hunter 310 Teknemizin ithali yapılmış ve adını Momi koyduğumuz teknemiz Dragos Balıkçı barınağındaki yerine kıçtan kara bağlamıştı. Okulların Yıl sonu tatilini fırsat bilerek gerek çevresel tanıdık ,gerekse afiş ve pankartlar ile çocuklara yönelik Optimis eğitimini başlatacağımızın duyurulması ile başlayan talepler içinde Oğlum Sarp, Rahmetli Kardeşim gibi yakınım Ömer’imin oğlu Çınar ile başlayan, Peşi sıra bugün Kulübümüzün Başkanı, Yöneticisi,Yelken Hakemi sıfatlarını taşıyan Arkadaşlarımın Çocuklarını alarak kulübe müracatları, ikinci kuşak kulüp sporcularını bugünlere taşıdı. Hakan ERTUNK,Somer BÜYÜKAKKUŞ , Mustafa ÖZTÜRK ,Yusuf SANCAKL ve Eşleri Yelken Annesi, çocukları yeri geldi sporcu,yeri geldi,abi,yeri geldi kaynak ustası,yeri geldi Antranör yardımcısı Monitör oldular.

Yetişkin Yelken Eğitimlerimiz İstanbul bölgesi içinde gördüğü ilginin yanı sıra, bize sağladığı gelir ile de Kulüb ‘e katkı yaptı. Fuarlara katıldık.Yat yarışlarına katıldık ,dereceler aldık. Bu süreç bize yelken camiasında dosluklar, tanıtımlar sağlarken Açık Deniz Yarış Kulübü Müdürü olan Bahriyeden Büyüğüm Abim Cahit ÜREN ‘in desteği de yatsınamazdı. 
Sevgili Kardeşim Hakan’ın’’ Ben sizin arkanızdayım tüm devlet ile çözüm gerektiren işlerde size destek vereceğim ‘’söylemi üzerinde gelişen Birlikteliğimiz, Milli Emlak ,Belediye,Zabıta gibi olumlu olumsuz engelleri aşmada bana güç verdi.

Yusuf kardeşim ile bir gecede verdiğimiz karar ile , artık liman ağzı Muammer Mustafa reislerin işgali alana yaptığımız beton iskele üzerinde konuşlanmaktan vazgeçtik.( Kıyıda balık tutanlar yemlerini bizim ters kapak ettiğimiz optiler üstünde balık kesme sehpası haline getirilince ) bizde Koyun Lodosa açık tarafı olan kayalıklar üzerine geçmeyi seçtik. Süratle, nerdeyse iki gecede yaptığımız ve Lyra’nın tadilat sonucu çıkan ahşap kalaslarını kullanarak oluşturduğumuz tekne deposu, demir ayaklar üzerine ağaç dizerek kısa sürede çekek rampasını da oluşturmamız ile son buldu. Artık deponun önüne seren direğimizi kaynaklamış ,Türk bayrağımızı serene , kulüp forsumuzu direk tepesine çekmiştik .İki hafta sonra yaptığımız depomuzun , üstünün açık oluşu sonucu ilk zayiatımızı yelken direklerini Çingenelere çaldırarak verdik. Geç olsa da sonra üzerini süratle kapadık. Artık Yelken antrenör temini ile benin ilk startı başlattığım ve sadece oğlum Sarp ve Çınar’a verebildiğim ilk dönem optimis eğitimi sonrası , bu işi yürütecek Antrenör genci , Yat fuarında bulmuştum.’’Kaan GÜNGÖR ‘’ Kapanmış Pendik Yelken Kulubü sporcusu iken , Hepimizin Büyük üzüntüler yaşadığı Kocaeli depremi uzantısı Silivri önlerini vuran artçıları ile Babasını kaybetmiş Kardeşi Milli Yelkenci Begüm GÜNGÖR ile Fenerbahçe Spor kulübüne transfer olmuş, Yaşam mücadelesini , Ailesine verdiği destekle sürdürmeye çalışan bir kardeşim idi. Kaan hem Antrenör hem de yat yarışçısı olarak kulübümüze destek verdi. Geçen süre içinde Beraber Yat Eğitimlerini de yürüttük. Zaman içinde Ortağım da oldu.
Artık ikinci kuşak sporcuların oluşması adına verdiğimiz çabalar, Hakan,Somer,Mustafa kardeşlerimin çocukları ile başlayan sürece girmişti. Kayalıklar üzerinde yapılaşmamız hızlanmış , Önce Hakan ile Milli Emlak Ziyaretimiz meyvesini vermiş ,Ecri Misil oluşturma çabalarımız 150/200 m2 alanı tel örgü ile çevirmemizi sağlamıştı. İki Göz Oda ve Bir Tuvaletten oluşan konteynır satın aldık. Kayaların üzerine beton döküp Konteynırı yerleştir dik . Demir ayakları beton içi bırakıp denize İki metre uzatarak üzeri ahşa kaplı bir iskele oluşurduk. Ahşap rampa ucuna beton döküp üzerine Bot kaldırma Bumbası yerleştirdik. Soyunma giyinme işi için bir kapalı alan ve tuvalet i böylece sağlamış olduk. Tüm bu işlemleri yapar iken , var olan Park Bahçeler Md .Lüğü ‘ne ait su deposundan elektirik çekip kaynak yaptık. Seyyar su deposu yaparak ,seviye farkı ile ilk etap su sorunumuzu taşıma suyla çözmeye çalış tık,bazen park bahçeler tuvaletlerinden hortumla suda çektik.Tabi tüm bu çekmeler , bugün için varılan noktanın kıymeti adına ‘’Ne çektiğimizi biz biliriz’’ dedirtiyor. Sıkça yaşanan Zabıta baskınları,’’Yahu biz ecri Misil ödüyoruz’’ safsataları içinde yıkacağız söylemlerine direnip, Dozer ve kepçeler önüne yatmalar, bazen sert, bazen yumuşak itişmeler ile günler birbirini kovaladı. Biz ise çaktırmadan tel örgüleri bir parça dışa doğru öteleyip alan kazanır iken ,Hakan ve Somer ile yaptığımız Belediye seçim sonrası Başkan tebrik ziyaretimiz sonucunu verdi. Başkan’ın kulübü yerinde görmesi ve dertlerimizi dinleme zahmeti sonra sı , İlk yelken yaz okulu projemizin sunduk. O dönem içinde Ben Komodorluk görevini devretmiş ve Kulüp Başkanı sıfatı ile diğer kulüpler arası ve Federasyon ilişkilerini yürütmekte idim. İstanbul il Ajanı olan Rahmetli Abim Asker Mustafa’nın (Dz.Em.Alb Mustafa ÖZER ) yardımcılığını da üstenmiştim. Mustafa Abi ile beraber olduğumuz gecenin ertesi sabahı kalp krizine yenik düşmesi üzüntüsünü yaşamam ,bana onun adına bir yat yarışı yapmam gereğini hatırlattı. Bu yarışı Dragos Sarı Kayalar Alb.Mustafa ÖZER kupası olarak yarış takvimine soktuk. Tüm Centre_ Boat sınıflarına açık Kartal Belediyesi Yarışını düzenleyip ,Belediye Sponsör lüğün de bu yarışı icra ettik.Yarışın günü esen rüzgarın dozu ve yönü sanki bizim ısmarlama elbise diktirdiğimiz biçim de geçti. Koy yönünde Orsa ve pupayı hedefleyen bir yapıda esen rüzgar ,eşliğinde Belediye tarafından sahile kurulan oturum ve takların üzerinde çevre halkının da seyrettiği türübün sporuna dönüştü.Başta Federasyon temsilcileri, Yalçın GÜRKAN abim,İl ajanımız Sevgili Mustafa ÇAĞATAY’, Baş Hakem Selma UCA , kardeşlerimin de verdiği teknik ve manevi desteğin yarattığı sinerji o güne kadar Kartal sahilinde görülmeyen ,oturarak yelken yarışı izleyebilme rekoru kırdı. Belediyenin hazırladığı ödüller dağıtılırken, sporcuların teknelerinle kıyıya sokularak halkı selamlamaları avantajı bize geleceğe dönük Belediye Kulüp ilişkileri geliştirmesi açısından büyük moral oldu. Gelişen günlerin Proje takvimi ,Kartal Belediyesi Yelken yaz Okulu projesini gündeme taşıdı. Okulların Kapanmasına mütakip geçen, bir iki haftanın dinlenmesini yaşayan çocuklara yönelik 7/8 yaş başlangıçlı Ücretsiz, Optimis yelken eğitim uygulamasını başlattık. Projenin yürütülme biçimi Belediyece yapılan söz lü,yazılı,duyumlar ile ortalama 20 çocuktan oluşan ve 15 günlük 3 dönemi içeren kurs kayıtlarının alınması ile başladı.Emniyet botu yakıtı, antrönör gideri,sair giderler adı altında Kulübümüze Belediyece yapılan bağış ile başlattığımız bu uygulama, ilk dönem başarısı ile güvenli bir sosyal sorumluluk projesi biçiminde gelişti.O dönem Antrönörümüz Kaan’a yardımcı Monitör ve gelecekte Lazer Sporcumuz olmasın hedeflediğimiz, Kapanan Pendik Spor Kulübü sporcusu Serkan SEVİM kardeşimizi de kulüp çalışanımız ve MDYİK Kulübü İktisadi işletmesi olması amacı ile kurduğum Marina Dragos Tur.Tic.Yat İşlt şirketinde Kaan ile birlikte işe başlattım.Eğitimler semeresini vermiş ortalama Altmış öğrenci Yelken,Deniz kültürü ile tanışmış oldu. Bu çocuklar arasında yetenekli gördüğümüz gençlerin velileri ile yaptığımız ikili görüşmeler sonucu, lisanlı Sporcumuz oldular. İmkanlarımızın kıt olduğu gerçeğinin bilincini taşıyan ve maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Sevgili velilerimiz bugün Kulübümüzün Destekçileri,Yöneticileri. Şu an kulüp sporcusu olmanın yanı sıra Ağabeylik edebilecek yaşa gelen bu Üçüncü kuşak sporcularımız içinden Milli Sporcu çıkarmanın Gururunu Başkan olarak bulunduğum dönemde yaşayamama rağmen ,bir kulübün 10/15 sene gibi bir emeğin ürünü olabilme gerçeği de yatsına maz. Bir ve ikinci kuşak gençlerimizin bugün Kaptan,Gemi inşa Mühendisi,Antrönör,Yelken Eğitmeni,Yelken Tasarımcısı,Uygulamacısı ve Deniz Malzeme satış ticareti gibi konularda uzmanlaşması ile ne derce doğru bir iş yaptığımız gerçeğini gözler önüne serdi. Girdiğimiz ve düzenlediğimiz yarışlara ilaveten Daha sonra Gelenekselleşecek DİNO CUP adı altında geçmiş kuşak yelkencilerini dönem kuşaklar içinde ödüllendirdiğimiz ,Renk Puan dışı gülmece yarışımızı da ekledik. İlk Yarışımız En Yaşlı Yarışçı Halukça Abimiz’in liderliği ile gençlere ve çocuklara unutamayacakları yarış görüntü hediyesi verdi.
Sene 2001 Bir proje üzerinde çalışıyor, Bunun için öncelikle yeni tekne siparişi vermeyi hedefliyorum; 
Beneteau - Tez Marin firmasına 411 Model Oceanis bir tekne sipari ile başlayan ve Beneteau Sailing School ile devam eden bu süreç. Öncelikle Hedef, Ben Mehmet Kaptan (Homoto Yoşi ) namı değer Fare Prens Splinter, Ninja Kaplumbağalar ; Hakan Ertunk ( Leanardo) Lider Karekterli , Yusuf Sancaklı (Rafhael) Kızgın ,Sert karekterli, Kaan Güngör (Michelengelo) Haylaz karakterli, Somer Büyükakkuş (Raphael ) Hırçın Karakterli.( Ekibe Mazereti dolayısı ile Bozcaada da katıldı ) isimleri üzerine kurguladığımız bu proje ile Siplinter İsmini verdiğimiz Teknemizi Prens Homoto Yoji komutasında Fransa dan Türkiye’ye getirmek. Bu yol boyu izlenilen rota,Yelken seyir görselleri,Fırtına,şartları tekne içi yaşam kuralları,görev dağılımları,vardiya tutmalar ve uğranılan limanların tanıtımını içeren bir sunum ile filme çekmek ve profesyonel anlatım ile TV Kanallarına belgesel oluşturmaktı. Hazırladığımız Türkçe,İngilizce Sponsör dosyalarımız ile bize yardımcı olan ve Yat yarış ekibimizden takım arkadaşımız Funda’nın katkıları ile (Gazetecilik,basın halkla ilişkiler işi yapıyordu) kapı kapı sponsör aramamızı başlattık. Malesef dönem dünya kupasına katılma hakkı kazanan Türk Milli Futbol Takımına, tüm firmaların verdiği Sponsör destek sonrası bütçeleri bize kalmamış, sadece Helly Hansen ve Dagi İç giyim Firma sahibi Sevgili Arkadaşım Uzakyol Baş Müh. Şükrü kardeşimden Kıyafet desteği alabilmiştik. Bizde kendi çekimlerimizi Video ile kameraya almak ve kurgulayarak CD oluşturmak, sektör dergilerinde yazı dizsi yapmak biçiminde hedef koyduk. 
Seyir süresince Kulübün idari işlerinin ve Yetişkin Yelken eğitim Faliyetlerinin yürütülmesi konularını Sevgili Denetim Kurulu başkanımız Abim Kaptan Turgut ERDAĞ üzerine alma lutfunu gösterdi.Turgut abi o sıra MDYİK TY -1 (Temel Yelken )ve MDYİK İY-1 (İleri yelken ) not kitaplarını hazırlamakla meşguldü . Yetişkinlere Similasyon üzeri GOÇ Telsiz Eğitimi veriyordu.
Anılan seyir öncesi harita,seyir yardımcıları teminimiz,izlenecek rotalar üzerindeki çalışmalarımızı Hızlandırdık. Hazırlıklarımızı tamamlayıp İzmir Hava limanı Çıkışlı Uçuş ile Paris, Tulus Ara uçuşu, peşi sıra Araç kiralamamız ile Gurrisan Tekne teslim Limanına varıp Teknemizi Alen Peguiet ‘den teslim aldık .Yaptığımız Yakıt ve Yiyecek ikmaline sonrası seyrimiz ;
Fransa Gurrisan çıkışlı 75/90 Derece rota ile izlenen yol ile Tulon’a, 145/170 Derece arası izlenen rota ile Korsika Bonnifacio’a , 90/100 derece rota izlenen yol ile Roma (Turistica Marina) ya , 165/180 derece rota aralığı ile izlenen Napoli Capri adası na ,Devam edilen 145/150 derece aralığı izlenen çizme ucu dönüşü ile Mesina kanalı Reggio di Calabria ya vardık.Yakıt ikmaline mütakip , Tek rota Adriyatik de Karıncalar Su içerken sakin havada 65/90 aralığı izlenen rotayı ,Yunanistan Kefolonia adasında tamamladık .Yol boyu Büyük balıkçımız Raphael Yusuf ona Aldığımız oltaların hakkını veremedi !!( Mazereti Bendeki oltalar bu denizlere uygun değil ) söylemine inansak da sonuç balığı ancak,Kefolonia adasında Costa’nın yerinde yiyebildik. Ada startı ile başlayan seyrimiz, Petras bölge seyrine mütakip (o dönem Petras köprüsü inşa edilmemişti) Corinthian Canal geçişine takiben Pire limanı, Atina Plaka Yemek ve sirtaki molası sonunda,Yunan sahil güvenliğince istenilen evrak trafiği beni gerdi .Halatlar fora deyip hızla liman çıkışını arkamıza bakmadan yaptık. Kia adası arasından sürdürdüğümüz tek rota 35/45 derece arası açık deniz seyrini , Türkiye Bozcaada da tamamladık. Türk toprağına ayak basışımız , Rafael kaplumba Soner’in Ekibe dahil oluşu ile akşam Koreli’de yediğimiz Balık rakı muhabbeti ile şenlendi. Çanakkale boğaz geçişi,Mehmetçik anıtı Selamlanması,Gelibolu Boğaz çıkışı ile başlayan Fırtına sonrası artan 45/55 Knot arası bindirmeleri tüm seyir boyunca yemediğimiz denizlerin , Marmara Çukurunun da bir Okyanus olduğunu bize hatırlattı. Kuzey batıya yükselip ,Marmara Ereğli,Tekirdağ kıyı sokulma seyri ile Fenerbahçe Setur marina intikalimiz ile son bulan bu süreç , benim geçmiş bahriye deneyimlerimi %45 yelken seyri ile süslediğim bir Dejavu ya, arkadaşlarımı ise güzel bir deneyim ile açık deniz seyri tecrübe,vardiya tutma, paylaşma, Rota çizme,mevki koyma gibi deneyimler kazanmaya sevketti. Seyir sonrası Bronzlaşmış tenlerimiz ile Lyra tesislerinde Sevgili Turgut’un Defne yapraklarını boynumuza taktığı o Hoş, Güzel karşılama töreni ,Şampanyalarımızı yudumlayarak son buldu. Liman Video çekimlerimiz, Yelken seyri görüntülerinden derlediğimiz Cd .lerimizi Firmalarla paylaştık. Lyra tesislerinde Helly Hansen kıyafet defilesinde barko vision aracılığı ile sunumlar yaptık.Yeknen Dünyası ve Marin Aktuel dergilerinde yazı dizisi biçiminde görsel destekli yıl içi sayılarında yer aldık.
Yıllar hızla akar iken Kulübümüz Federasyon neznin de tanınmaya,Yeni Derneksel örgütlenmeler içinde var olmaya gayret gösterdi. Kurulan Amatör Denizci Derneği başlangıç çalışmaları içinde bulunduk. Arkadaşlarım, ar Dernek üyeliği içinde görev ve sorumlulukl aldılar.BenDanışma Kurulu üyeliği görevini yürüttüm. Kurulma aşamasında olan bazı yelken kulüplerine Hukuki destek,İmkanlar dahilinde Teknik destek verdik. 
Kıyı kanununda yapılan değişiklikler sonucu Milli Emlak daireler yetkilerinin Belediyelere devri ile başlayan, Daha sonra Yürütmeyi Durdurma kararı ile değişen kıyı kanunu içindeki 1/1000 planların çizilme aşamasına, Şans eseri askıda görerek ,olaya Müdahil olan Av.Kardeşim Somer Büyükakkuş ve Hakan Ertunk’un acil davranarak yaptıkları itiraz, Bayındırlık Bakanlığı yansıması ve gelen heyetin bizim lehimizde verdiği karar ile değişti. Dragos koyumuz ve Bulunduğumuz alanın Deniz sporları merkezi olarak tescili ile artık varlığımız bir anlamda yasallaşmış oldu. 
2000 -2003 sezonu yat yarışları Dragos Sarı Kayalar Kupası adı altında devam etmekte, Teknemiz Splinter ,Yat ekibimiz Hakan Ertunk,Somer Büyükakkuş,Derya Özdemir,Kağan Güngör,Serkan Sevim Tek Bayan Baş adamımız Funda’nın da çeşitli yarışlara katılım desteği ile süren 2003 Sezonunda Naviga Suadiye Cup da Loa Klasman da 3 etap birinci olarak , yarış sonucu Büyük ödülü almaya hak kazandık. İzmit Yelken kulübü yarışları,Dz .Kuvvetleri, Donanma kupası, Dz Harp Okulu Kupası Bosfhorus cup,Burgazada Yat ve Deniz kulübü, Boğaz yarışlarına katılmaya özen gösterdik. 
Deniz Lisesinden Beri Arkadaşım, Sevgili Kardeşim Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Derya ÖZDEMİR ile başlayan Yaz dönemi Tekne transfer işlemleri 2008 yılına kadar aralıksız yılda 1 /3 tekne transferi yaparak, Yurt Dışı ,(Fransa yada İtalya )dan,Yurt içi (Bodrum,Marmaris ) den tekne getirerek devam etti. Bazen transfer işlerinde Yusuf kaptan da yardımcım oldu. Ayni anda 3 tekne transferi yaptığımız bir işin gereği Kaptan Yusuf Sancaklı, Kaptan Derya Özdemir, Ben,Yine yelken eğitimi verdiğim ve dostum olarak teknesini de transfer ettiğim Kaptan Cengiz Gürkan’ı da alarak yaptığımız seyirde üçüncü teknenin ekibi Profesyonel Denizci Arkadaşım İst Yelken Kulübü Sporcusu Kaptan Edip Ürer ve Hamit İslam da bize destek verdiler. Ortalama 12/15 gün aralıkla Fransa Gurrisan - İstanbul etaplarımıza nazire, bir transfer gereği , Kaptan Yusuf sancaklı ile yaptığım Roma – Bodrum 1200 mil etabını non Stop 6 günde yaparak Kendi rekorumuzu egale ettik.
Geçen yıllar, Kulüp Başkanlık görevimi devretme anının artık geldiği kanısını bende oluşturmuş,Beraber omuz verdiğim ,Hakan,Somer,Derya gibi arkadaşlarımın ısrarları olsa da 2008 yılı Olağan kongre dışı yaptığımız devir teslim ile Başkanlığı Kardeşim Avukat Somer Büyükakkuş’a devrettim ve Denetim kurulu başkanlığı görevimi bu güne kadar sürdürmekteyim.
2008 Yılından sonra geçen dönemin Hatırasını dilim döndüğünce anlatmaya gayret ettim.MDYİK Kulübünün şu an vardığı yer ,o küçük suda kayan taşın devindiği ,Kocaman kayanın zerresinde bir katkım oldu ise helalim olsun. Benim hikayem burada son buldu.Bundan sonra üst üste konan taşların anlatımı onları koyanlarla kıymet bulacak . Sanırım kulübümüz sosyal tesisi olmayan, sadece spor yapan bir kulüp modelinin var olan yegane temsilcisi .’’ Deniz varılası bir liman ,Limansa hayali kurulan bir denizdir. ’’ DENİZCİ OLUN ,DENİZLE KALIN.

F.Mehmet TUNÇAY
Uzakyol Kaptanı
MDYİK .Den.Krl.Bşk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder